Intrebari frecvente despre vacantele in strainatateRaspunsuri:

 1. In ce tari se poate calatori doar cu buletinul ?
  Cetatenii romani pot calatori in baza cartii de identitate in toate tarile membre UE (Austria. Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Letonia, Lituania, Malta, Marea Britanie, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia, Ungaria), in Spatiul Schengen (Islanda, Elvetia, Luxemburg) pentru o perioada de maxim 90 de zile intr-un interval de 6 luni.
  Pentru a calatori in Turcia aveti nevoie de un pasaport valabil cel putin 6 luni de la data intoarcerii in tara.


 2. Cat sunt taxele de viza ?
  Pentru cetatenii romani care calatoresc in UE nu se percep taxe de viza. Taxa de viza pentru Turcia este de 10 EURO (12 USD), pentru Egipt este de 15 EURO. La intrarea in Tunisia nu se percepe taxa de viza.


 3. Ce documente sunt necesare pentru minorii care calatoresc in strainatate ?
  Minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali in baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005 Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.
  Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:
  1. minorului care este inscris in documentele de calatorie ale ambilor parinti si calatoreste in strainatate insotit de acestia;
  2. minorului care este inscris in pasaportul unuia dintre parinti si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta daca parintele insotitor prezinta o declaratie notariala a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia. Declaratia celuilalt parinte nu este necesara daca parintele insotitor face dovada ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau ca celalalt parinte a decedat. Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, daca insotitorul face dovada in acest sens.
  3. minorului care este titular al unui pasaport individual/ carte de indentitate si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora daca persoana insotitoare prezinta:
   • declaratie notariala a ambilor parinti sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal, care sa cuprinda acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor, la statul sau statele de destinatie, la perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria, precum si datele de identitate ale insotitorului respectiv;
   • certificatul de cazier judiciar;
   • daca este cazul, documente din care sa rezulte calitatea de persoana desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate, in conditiile legii, sa desfasoare activitati de transport international de persoane.
  Mai multe inormatii gasiti accesand site-ul Inspectoratului General al Politiei de Frontiera, www.politiadefrontiera.ro .


 4. Ce include o asigurare de calatorie ?
  Polita de calatorie in strainatate este un pachet complet de asigurare in caz de accidente sau boala survenite neasteptat si imprevizibil in timpul calatoriei si poate fi incheiata de orice persoana care se deplaseaza in strainatate, pana in 70 de ani. Asigurarea medicala de calatorie include servicii ca:
  • asistenta medicala;
  • transport medical pana la centrul spitalicesc cel mai apropiat de locul accidentului (si adecvat cazului respectiv), pana intr-un centru spitalicesc apropiat de domiciliul asiguratului sau pana la domiciliul asiguratului din tara sa de rezidenta;
  • plata cheltuielilor medicale, farmaceutice, chirurgicale si de spitalizare ocazionate de producerea evenimentului asigurat;
  • repatriere sanitara;
  • repatrierea corpului in caz de deces
  Serviciile medicale suplimentare, neacoperite de polita de asigurare, vor fi achitate in mod individual de beneficiar. Asigurarile de calatorie Turist si Turist Plus


 5. Permisul de conducere romanesc este valabil si in strainatate?
  Permisele de conducere sunt recunoscute in tarile membre UE.
  Permisul de conducere romanesc este valabil in Bulgaria o perioada de 30 de zile de la data intrarii, iar in Grecia pe o perioada de 90 de zile. In Turcia acesta este valabil pe durata dreptului de sedere mentionat pe viza. Pentru perioade mai lungi de sedere, este necesar un permis de conducere international.


 6. Care este greutatea maxima a bagajelor in cazul calatoriei cu avionul?
  Greutatea maxima a bagajelor este specifica fiecarei companii aeriene in parte, dar in general pentru clasa economica greutatea maxima este de 20 kg, in unele cazuri 25 kg. Puteti verifica biletul de avion pentru ca de obicei este trecuta si aceasta informatie.


 7. Care sunt articolele interzise in bagajul de mana in avion?
  • explozivi, munitii, artificii;
  • materiale iritante sau ofensive;
  • gaze comprimate (ex: butan, oxigen, propan);
  • materiale corozive (ex: acizi, produse alcaline, acumulatori, mercur);
  • lichide si solide inflamabile (ex: acetona, gaze lichefiate, alcool industrial, chibrituri);
  • materiale magnetice, otravuri (ex: arsenic, cianuri, insecticide);
  • materiale radioactive;
  • materiale oxidante (ex: decoloranti, nitrati, peroxizi);
  • este interzis a se transporta arme ofensive in cabina de pasageri.
  • orice produse de origine animala: carne, lapte sau produse derivate din acesta, neconservate.
  Restrictia asupra lichidelor, aerosolilor, gelurilor, cremelor, pastelor etc. impune ca in bagajul de mana sa aveti maxim 1 litru/persoana. Aceste lichide trebuiesc impachetate in recipiente continand maximum 100 ml fiecare, iar aceste recipiente, la randul lor, plasate in pungi transparente de plastic, resigilabile.


 8. Care este regimul de calatorie al animalelor de companie?
  incepand cu data de 1 octombrie 2004, animalele care sunt introduse pe teritoriul unuia dintre statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa satisfaca noi conditii sanitare:
  • identificarea (tatuaj sau microcip implantat sub piele)
  • carnetul de sanatate veterinar
  • vaccinul antirabic in curs de valabilitate
  • titrajul seric de anticorpi antirabici (examen de laborator efectuat pe o mostra de sange care permite testarea eficacitatii vaccinului antirabic). Acesta trebuie facut la minimum trei luni dupa vaccin si cu trei luni inaintea intrarii pe teritoriul unui stat membru UE.
  Va recomandam sa consultati un medic veterinar inainte de a efectua o deplasare cu animale de companie intr-unul dintre statele membre ale Uniunii Europene.
  Pentru transportul animalelor de companie cu avionul sunt necesare:
  • certificat medical antirabic eliberat de catre o institutie medicala romana
  • carnetului de sanatate a animalului de companie
  • un container special pentru transportul animalelor de companie
Agentia de turism IQ Travel


Va anuntam ca incepand cu data de 1 noiembrie 2009 SC IQ LOT si-a suspendat voluntar activitatea.Intrebari frecvente:

[vezi toate]


Fusul orar pentru:
Bulgaria, Grecia, Spania, Turcia, Tunisia, Egipt, TenerifePROMO


IQ Travel   www.circuite-turistice.ro   www.clubul-de-vacanta.net   www.miculparis.ro   www.distinctive-works.com
©sejur-all-inclusive.ro